Якість, продовольча безпека продуктів харчування.

безпека продуктів.

Здорове харчування - це цілковита відсутність небезпеки , що ховається в продуктах харчування. Ну , а якщо вдатися до науковості обгрунтування , то можна використовувати таке визначення . Читайте нижче. Це відсутність небезпеки для людського здоров'я при продуктовому вживанні з погляду окремих наслідків і з точки зору найгострішої негативності впливу.

Як оцінювати якість і безпеку продуктів харчування? За гігієнічним нормативам ! Гігієнічні нормативи в себе включають :

А ) Рослинні домішки (шкідливі) .

Б ) Біологічні об'єкти.

В) Радіонукліди .

Г) Небезпечні хімічні сполуки .

Присутність їх не повинно перевищувати максимально допустимих рівнів вмісту в обсязі продукції . Групи продуктів , для яких була встановлена ​​безпека:

  1. Дитяче харчування .
  2. Напої .
  3. Продукція плодоовочева .
  4. Продукти молочні та молоко.
  5. Насіння , хлібобулочні вироби та борошномельно - круп'яні вироби .
  6. Кондитерські вироби та цукор.
  7. Риба , продукти , які виробляються з них.
  8. Яйця , птиця , м'ясопродукти та м'ясо.
  9. БАДи до їжі .
  10. Жирові продукти та олійне сировину.
  11. Інші продукти.

Якість продукції - це сукупність характеристик і властивостей продукції , що надає їй одну недаремним здатність - задоволення потреб ( передбачуваних або обумовлених ) .

Ф актори , під впливом яких формується якість продукції (у країнах з розвиненою економікою ):

  1. Вивчення споживчих потреб .
  2. Вивчення вимог міжнародного ринку.
  3. Вивчення вимог внутрішнього ринку.
  4. Рівень сприйнятливості підприємств до використання найновіших досягнень прогресу науково - технічного .
  5. Виховання робітників і керівників .
  6. Навчання робітників і керівників.
  7. Застосування стимулів морального характеру.
  8. Застосування стимулів матеріального характеру.
  9. Підвищення кваліфікації (систематичне ) .

К акие поняття є актуальними , коли знижується екобезпека (з причини накопичення хімічних речовин) ? Вони описані нижче:

  1. Передача організму , в результаті харчування , хімічної сполуки - біоумноженіе .
  2. Передача організму механічного з'єднання , що надходить з навколишнього середовища і з продуктів харчування - біоакумуляція .
  3. Передача в організм хімічної сполуки , що виходить виключно з навколишнього середовища - біоконцентрірованіе .

К ак зменшується екологічна безпека на переробної стадії? Відповідь на питання . Причини:

  1. Введення будь - яких компонентів додаткових .
  2. Сушка .
  3. Подрібнення .
  4. Обробка ( теплова ) .

Т Тепер пройдемося трохи докладніше по кожному з пунктів , щоб внести деяку ясність у розуміння ситуації.

теплообработке .

У ході хімічних реакцій , яка відбувається завдяки тепловій обробці , утворюються мутагенні ДАА ( гетероциклічні ароматичні аміни ) . ДАА - попередники - риба і м'ясо.

Активність мутагенна збільшується залежно від температури.

Подрібнення . У процесі напівфабрикатної підготовки подрібнення м'ясної тканини « збільшує » ДАА - змістовність . А знижує цю « змістовність » одна дуже проста процедура. Панирование .

Сушка .

З агрязненіе продуктами згоряння палива (при сушінні ) . Продукти згоряння палива :

  1. Феноли .
  2. Оксид вуглецю.
  3. Діоксид вуглецю.
  4. Альдегіди .
  5. Оксиди азоту.
  6. Оксиди сірки.

Всі вони надають токсичну дію на організм , призводять до виникнення нітритів і нітратів , « втілюють » канцерогенний вплив .

Що стосується добавок (компонентів додаткових) , то найдієвіша добавка - цибулю. Ріпчасту цибулю знижує рівень ДАА у продукції (готової ) .

Продовольча безпека продуктів - це така ситуація , в якій людина має доступ до безпеки їжі в будь-який момент часу. Цією безпеки має бути достатньо для ведення нормального здорового способу життя.

Про пределенія продовольчої безпеки :

  1. Продовольча автономність.
  2. Доступність фізичного характеру до безпечної їжі .
  3. Така стійкість , яка означає , що система продовольча таки розвивається в режимі відтворення ( розширеного виду).

К акие компоненти харчові шкідливо впливають на організм:

  1. Токсичні .
  2. Звичайні , але в дуже великих кількостях.
  3. Антіаліментарние .
  4. З фармакологічної активністю ( вираженої ) .

Про тзиви . Для тих , кому цікаві думки людей :

  1. Міранда : Прочитала статтю. Зізнаюся , що не відразу , а за кілька днинки . Просто дитинка відволікав неодноразово . Те погодувати його потрібно було , то спатки укласти . І другий робітка по дому вистачило. Я і так знаю , наскільки важлива безпека того , що ми їмо , але читання мені анітрохи не завадило. Навіть сподобалося. Я і мобільник свій вимкнула , щоб хоч друзі не відволікали .
  2. Дарина: Даю шість балів з десяти! Чому ? У мене є такий сіндромчік , який я сама вигадала. Називається « інформаційний дефіцит Аллочки ». Мене, до речі , Алла звуть . Я сама якось писала статті . Правда , на дещо іншу тематику. Але читати я обожнюю. Особливо речі , які є дуже корисними. Не скажу , що я егоїстка , тому що мене цікавить інформація і та , яка буде цікава чимось моїм подругам чи знайомим . Ну , наведу прімерчік , щоб було більш зрозуміло. Наприклад .... Я не люблю туш , а моя найкраща подружка нею постійно фарбується . Що роблю я ? Читаю інформашечку про туш , якщо така зустрічається на сайтах. Мені не шкода часу на це прочитання , тому що я дуже люблю користь приносити близьким мені людям . Навіть якщо люди не дуже близькі .... Попросять про допомогу - ніколи не відмовлю .
  3. Ілона: Уроки хімії згадала , коли читала про сушку. Так , школа - це добре. Там , коли вчишся , не потрібно ні про що таке думати навіть . Батьки думали про все за нас . Ми тільки вчилися , грали і не слухалися батьків. Не можна бути впевненою в тому , що є взагалі стовідсоткова безпека в продуктах. Але я звикла бути оптимісткою . Тому й вірю . Навіть у такі чудеса!

    Схожі теми:

    Новости