Лікувальне дієтичне харчування. Які продукти беруть участь в лікуванні? Таких - безліч. Будемо розглядати кожен продукт у «подробицях», щоб було зрозуміліше і корисніше.
Овочі баштанні (кабачки, кавун, гарбуз).
Допомога і користь овочів:
- Допомагають при захворюваннях нирок.
- Допомагають при захворюваннях серця.
- Володіють сечогінною дією.
Бобовые (горох, сочевиця, квасоля).
Допомога і користь бобових:
Ні користі, ні допомоги від бобових ви не отримаєте, але біла квасоля вам точно стане в нагоді в якості лікувального властивості.
Рріби.
Допомога і користь грибів:
- Допомагають при гастриті із зниженою кислотністю.
- Допомагають при хворобах, які якось пов'язані з обміном речовин.
Пахта.
Допомога і користь сколотин:
- Є прекрасним проносним.
- Заспокоює нервову систему.
Молоко.
Допомога та користь молока:
- Містить багато білків.
- Містить багато вуглеводів.
- Містить багато жирів.
- Містить багато вітамінів.
- Містить багато мінералів.
Якщо не любите молоко в «чистому» вигляді - можете додавати його в каші в супи.
Масло (топлене вершкове, олія, оливкова, кукурудзяна, соняшникова).
Допомога та користь олії:
- Рослинна олія допомагає при дієтах.
- Оливкова (прованське) масло є корисним при шлункової хвороби і при хвороби жовчного міхура.
- Топлене масло допомагає при хворобах шлунково - кишкового тракту.
Хлеб.
Допомога і користь хліба:
- Хліб «грубосортный» дуже допомагає при ожирінні.
- Хліб з висівками містить дуже багато магнію і клетчаточки.
- Хліб призводить тиск в норму.
- Хліб виводить холестерин з організму.
Творог.
Допомога і користь сиру:
- Допомагає при гіпертонії.
- Допомагає при ниркових захворюваннях.
- Допомагає при атеросклерозі.
- Надає користь при ожирінні.
- Дуже велику роль може зіграти в «розвантажувальних днів».
Рыба та продукти з риби.
Допомога і користь риби і продуктів з неї:
- Дуже хороші продукти для дієтичного харчування.
- Допомагають при захворюваннях щитовидки.
- Містять дуже багато йоду.
Краще перетравлюється така риба, як:
- Тріска.
- Судак.
- Окунь.
У рибі містяться речовини, які називаються екстрактивними речовинами. Вони відповідають за стимулювання шлункового соку. Це потрібно особливо тим, хто хворий гастритом. Ще, для таких хворих, корисними будуть бульйон з рибки і вуха.
Пряности, спеції.
Допомога і користь спецій і прянощів:
Допомагають «розвивати» апетит. Але є в них і деякі «шкідливості»:
- Перчик і горчичка погано впливають на ниркову діяльність.
- Інші прянощі шкодять шлунку і кишечнику.
Зєлень листяна (селера, петрушка, кріп).
Допомога і користь листяної зелені:
- Містить багато солі.
- Містить багато міді.
- Викликають шлунковий сік.
Такі «зелені продукти» як шпинат і щавель, можна використовувати при подагрі і при захворюваннях нирок.
Яяйця.
Допомога і користь яєць.
У лікуванні користь вони майже не приносять. Але вони дуже допомагають при недокрів'ї. Шкоду, яку приносять яйця:
- Яйця в сирому вигляді заважають засвоєнню багатьох вітамінів.
- В жовтках яєць багато холестерину, тому не можна їх вживати при атеросклерозі.
- Яйця викликають больовий синдром і скорочення жовчного міхура. З цієї причини вони категорично забороняються при жовчнокам'яній хворобі і при холециститах.
Провощи.
Допомога і користь овочів:
- Виводять холестерин з організму.
- Користь приносять при гіпертонії.
- Допомагають нормально працювати м'язів серця.
- Допомагають при ожирінні.
- Майже не подразнюють шлунок.
- Майже не дратують кишечник.
Багато дізналися нового і корисного про продукти? Вони дійсно допомагають і лікуватися, і худнути. Продукти - чарівні «сотворіння», без яких - нікуди.
Мийте фрукти та овочі, стежте за датою строків зберігання, якщо хочете, щоб все гаразд було з організмом.
Лікувально-профілактичне харчування - це такі дієти, які були спеціально підібрані і призначені з метою дискваліфікації негативного впливу на людський організм професійних факторів.
Головна роль у такому харчуванні віддана білків. Білки можуть зовсім по - різному впливають на організм. Все залежить від їх з'єднань:
- Білки, які перенасичені амінокислотами. Нейтралізують отруйно - шкідливі речовини, які містяться в їжі.
- З'єднання білка, які дуже багаті «сіро-змістом», виводять з організму токсини.
Дуже важливо «вітамінне» вплив:
- Вітамін С позитивно впливає на розвиток колагену.
- Вітамін Е є природним антиоксидантом.
- Пектин і клітковина «відповідають» за виведення токсичних речовин.
Обсяг і види раціони лікувально - профілактичного харчування залежать від того, який характер носить умова середовища виробництва, тривалості контакту з ним і самого пошкоджуючого фактора. Мета раціону харчування спрямована на те, щоб зменшити це «факторний» вплив.
Кожен раціон «нагороджений» нормативами, в яких описані правила споживання поживних речовин, зазначено їх кількість. Раціони харчування, як доповнення, збагачуються «витаминностью».
Розглянемо один з раціонів. Приклад - раціон для людей, які контактують з хромо-містять сполуками:
- Хліб пшеничний - сто грамів.
- Сухофрукти - сім грамів.
- Картопля - сто двадцять грамів.
- Пшеничне борошно (сорт - другий) - шість грамів.
- Серце і печінка - сорок грамів.
- Цукор - п'ять грамів.
- Сир (дев'яти процентний) - сімдесят один грам.
- Крупа - п'ятнадцять грамів.
- Овочі - двісті сімдесят чотири грами.
- Соняшникова олія - двадцять грамів.
- Сіль - чотири грами.
- Соки та фрукти - сімдесят три грами.
- Яловичина - вісімдесят один грам.
- Сметана (десятивідсоткова) - тридцять два грами.
Дополнения, які видаються:
- Мінералка - сто мілілітрів.
- Вітамін С - два міліграма.
- Вітамін U - двадцять п'ять міліграмів.
- Вітамін РР - п'ятнадцять міліграмів.
Зколько повинно міститися амінокислот:
- Тирозин + фенілаланін - 3, 5 р.
- Лізин - 3, 2 р.
- Триптофан - 0, 6 р.
- Гістидин - 1, 2 р.
- Цистин + метіонін - 2, 4 р.