Лікувальне дієтичне харчування та лікувально-профілактичне харчування. Продукти.

Лечебное диетическое питание.

Лікувальне дієтичне харчування. Які продукти беруть участь в лікуванні? Таких - безліч. Будемо розглядати кожен продукт у «подробицях», щоб було зрозуміліше і корисніше.

Овочі баштанні (кабачки, кавун, гарбуз).

Допомога і користь овочів:

  1. Допомагають при захворюваннях нирок.
  2. Допомагають при захворюваннях серця.
  3. Володіють сечогінною дією.

Бобовые (горох, сочевиця, квасоля).

Допомога і користь бобових:

Ні користі, ні допомоги від бобових ви не отримаєте, але біла квасоля вам точно стане в нагоді в якості лікувального властивості.

Рріби.

Допомога і користь грибів:

  1. Допомагають при гастриті із зниженою кислотністю.
  2. Допомагають при хворобах, які якось пов'язані з обміном речовин.

Пахта.

Допомога і користь сколотин:

  1. Є прекрасним проносним.
  2. Заспокоює нервову систему.

Молоко.

Допомога та користь молока:

  1. Містить багато білків.
  2. Містить багато вуглеводів.
  3. Містить багато жирів.
  4. Містить багато вітамінів.
  5. Містить багато мінералів.

Якщо не любите молоко в «чистому» вигляді - можете додавати його в каші в супи.

Масло (топлене вершкове, олія, оливкова, кукурудзяна, соняшникова).

Допомога та користь олії:

  1. Рослинна олія допомагає при дієтах.
  2. Оливкова (прованське) масло є корисним при шлункової хвороби і при хвороби жовчного міхура.
  3. Топлене масло допомагає при хворобах шлунково - кишкового тракту.

Хлеб.

Допомога і користь хліба:

  1. Хліб «грубосортный» дуже допомагає при ожирінні.
  2. Хліб з висівками містить дуже багато магнію і клетчаточки.
  3. Хліб призводить тиск в норму.
  4. Хліб виводить холестерин з організму.

Творог.

Допомога і користь сиру:

  1. Допомагає при гіпертонії.
  2. Допомагає при ниркових захворюваннях.
  3. Допомагає при атеросклерозі.
  4. Надає користь при ожирінні.
  5. Дуже велику роль може зіграти в «розвантажувальних днів».

Рыба та продукти з риби.

Допомога і користь риби і продуктів з неї:

  1. Дуже хороші продукти для дієтичного харчування.
  2. Допомагають при захворюваннях щитовидки.
  3. Містять дуже багато йоду.

Краще перетравлюється така риба, як:

  1. Тріска.
  2. Судак.
  3. Окунь.

У рибі містяться речовини, які називаються екстрактивними речовинами. Вони відповідають за стимулювання шлункового соку. Це потрібно особливо тим, хто хворий гастритом. Ще, для таких хворих, корисними будуть бульйон з рибки і вуха.

Пряности, спеції.

Допомога і користь спецій і прянощів:

Допомагають «розвивати» апетит. Але є в них і деякі «шкідливості»:

  1. Перчик і горчичка погано впливають на ниркову діяльність.
  2. Інші прянощі шкодять шлунку і кишечнику.

Зєлень листяна (селера, петрушка, кріп).

Допомога і користь листяної зелені:

  1. Містить багато солі.
  2. Містить багато міді.
  3. Викликають шлунковий сік.

Такі «зелені продукти» як шпинат і щавель, можна використовувати при подагрі і при захворюваннях нирок.

Яяйця.

Допомога і користь яєць.

У лікуванні користь вони майже не приносять. Але вони дуже допомагають при недокрів'ї. Шкоду, яку приносять яйця:

  1. Яйця в сирому вигляді заважають засвоєнню багатьох вітамінів.
  2. В жовтках яєць багато холестерину, тому не можна їх вживати при атеросклерозі.
  3. Яйця викликають больовий синдром і скорочення жовчного міхура. З цієї причини вони категорично забороняються при жовчнокам'яній хворобі і при холециститах.

Провощи.

Допомога і користь овочів:

  1. Виводять холестерин з організму.
  2. Користь приносять при гіпертонії.
  3. Допомагають нормально працювати м'язів серця.
  4. Допомагають при ожирінні.
  5. Майже не подразнюють шлунок.
  6. Майже не дратують кишечник.

Багато дізналися нового і корисного про продукти? Вони дійсно допомагають і лікуватися, і худнути. Продукти - чарівні «сотворіння», без яких - нікуди.

Мийте фрукти та овочі, стежте за датою строків зберігання, якщо хочете, щоб все гаразд було з організмом.

Лікувально-профілактичне харчування - це такі дієти, які були спеціально підібрані і призначені з метою дискваліфікації негативного впливу на людський організм професійних факторів.

Головна роль у такому харчуванні віддана білків. Білки можуть зовсім по - різному впливають на організм. Все залежить від їх з'єднань:

  1. Білки, які перенасичені амінокислотами. Нейтралізують отруйно - шкідливі речовини, які містяться в їжі.
  2. З'єднання білка, які дуже багаті «сіро-змістом», виводять з організму токсини.

Дуже важливо «вітамінне» вплив:

  1. Вітамін С позитивно впливає на розвиток колагену.
  2. Вітамін Е є природним антиоксидантом.
  3. Пектин і клітковина «відповідають» за виведення токсичних речовин.

Обсяг і види раціони лікувально - профілактичного харчування залежать від того, який характер носить умова середовища виробництва, тривалості контакту з ним і самого пошкоджуючого фактора. Мета раціону харчування спрямована на те, щоб зменшити це «факторний» вплив.

Кожен раціон «нагороджений» нормативами, в яких описані правила споживання поживних речовин, зазначено їх кількість. Раціони харчування, як доповнення, збагачуються «витаминностью».

Розглянемо один з раціонів. Приклад - раціон для людей, які контактують з хромо-містять сполуками:

  1. Хліб пшеничний - сто грамів.
  2. Сухофрукти - сім грамів.
  3. Картопля - сто двадцять грамів.
  4. Пшеничне борошно (сорт - другий) - шість грамів.
  5. Серце і печінка - сорок грамів.
  6. Цукор - п'ять грамів.
  7. Сир (дев'яти процентний) - сімдесят один грам.
  8. Крупа - п'ятнадцять грамів.
  9. Овочі - двісті сімдесят чотири грами.
  10. Соняшникова олія - двадцять грамів.
  11. Сіль - чотири грами.
  12. Соки та фрукти - сімдесят три грами.
  13. Яловичина - вісімдесят один грам.
  14. Сметана (десятивідсоткова) - тридцять два грами.

Дополнения, які видаються:

  1. Мінералка - сто мілілітрів.
  2. Вітамін С - два міліграма.
  3. Вітамін U - двадцять п'ять міліграмів.
  4. Вітамін РР - п'ятнадцять міліграмів.

Зколько повинно міститися амінокислот:

  1. Тирозин + фенілаланін - 3, 5 р.
  2. Лізин - 3, 2 р.
  3. Триптофан - 0, 6 р.
  4. Гістидин - 1, 2 р.
  5. Цистин + метіонін - 2, 4 р.

Схожі теми:

Новости