Основні принципи раціонального правильного харчування.

Принципы рационального питания. Принцип роботи, побудови системи сучасного, збалансованого харчування людини.

Прінціп перший:

Дотримання певного «поживного режиму. Режим повинен відповідати як професії, так і способу життя людини.

Второю:

Дотримання цілковитої відповідності енергетичної цінності продуктів і витрати цієї цінності організмом.

Третий:

Відповідність хімічного складу продуктів организмическим потреб кожної людини.

Прінціп четвертий:

Різноманітність продукції. Їжа повинна бути різноманітною! Людина в цьому дуже - дуже потребує.

П'ятнадцять правил, які говорять про те, як необхідно організовувати раціональне харчування:

Правило номер один.

Не вживайте тваринні жири! Рослинні - краще.

Правило номер два.

Гуляйте перед сном на свіженькому повітрі.

Правило номер три.

Приберіть і життя напої з барвниками і напої з підсолоджувачами.

Правило номер чотири.

Любите хліб? Обмежте вживання до ста п'ятдесяти грамів.

Правило номер п'ять.

Організовуйте розвантажувальні дні, в яких є місце для фруктів, овочів і кефіру.

Правило номер шість.

Не захоплюйтеся ні спеціями, ні приправами. Вони «ловлять» апетит. І з цієї причини людина починає їсти більше, ніж йому потрібно їсти.

Правило номер сім.

Не забувайте про продуктові терміни зберігання. Про них потрібно завжди пам'ятати.

Правило номер вісім.

Жуйте повільно, ніби замислились над чимось важливим.

Правило номер дев'ять.

Раз у сім днів контролюйте власну вагу. Для цього ваги можна придбати.

Правило номер десять.

Контролюйте калорійність добового раціону. До речі, по калорійності продукти поділяють на п'ять груп:

Продукты з дуже маленькою калорійністю (менше 30 ккал):

  1. Солодкий перчик.
  2. Томати.
  3. Капуста.
  4. Огірочки.
  5. Ріпка.
  6. Журавлина.
  7. Салат.
  8. Гарбуз.
  9. Редиска.
  10. Кабачки.

Продукты з маленькою калорійністю (до 99 ккал):

  1. Щука.
  2. Фрукти.
  3. Картопля.
  4. Ягоди.
  5. Морквина.
  6. Горошок зелений.
  7. Буряк.
  8. Нежирний сир.
  9. Кефір.
  10. Камбала.

Продукты з помірною шкалою калорійності (від 100 до 199 ккал):

  1. Морозиво.
  2. Кролятина.
  3. Яловичина.
  4. Скумбрія.
  5. Осетрина.
  6. Сир (жирний).
  7. Яйця.
  8. Курка.
  9. Оселедець (нежирна).
  10. Сардини.

Продукты з великою калорійністю (від 200 до 400 ккал):

  1. Макарони.
  2. Цукор.
  3. Мед.
  4. Хліб.
  5. Ікра.
  6. Макарони.
  7. Мармелад.
  8. Ковбаса.
  9. Сосиски.
  10. Цукерки «помадка».

Продукты з дуже великою калорійністю (от450 до 900 ккал):

  1. Шоколад.
  2. Халва.
  3. Сирокопчена ковбаса.
  4. Вершкове масло.
  5. Жирна свинина.
  6. Олія рослинна.
  7. Листкове тістечко з кремом.
  8. Горішки.
  9. Цукерки шоколадні.
  10. Арахіс.

Правило номер одинадцять.

Намагайтеся їсти в один і той же час.

Правило номер дванадцять.

Чим більше у вас фізичних навантажень - тим більше повинно бути калорій в організмі.

Правило номер тринадцять.

Вживайте продукти з мінімальною кількістю жирів.

Правило номер чотирнадцять.

Не лягайте на диванчик після того, як поїли.

Правило номер п'ятнадцять.

Вечеря організовуйте за кілька годин до «відходу» в сновидіння.

Що є помічниками правильного раціонального харчування:

Перший помічник - своєчасне відвідування стоматолога.

Другий помічник - помірність у вживанні їжі.

Третій помічник - помірність у вживанні їжі.

Четвертий помічник - «видалення зайвої ваги.

П'ятий помічник - чотириразове харчування.

Шостий помічник - щоденне вживання молочних продуктів.

Сьомий помічник - прощання з шкідливими звичками.

Восьмий помічник - активність.

Дев'ятий помічник - фізична культура.

Десятий помічник - обмеження в споживанні жирів (від 75 до 90 грамів на добу).

Одинадцятий помічник - невтомне сталість розпорядку дня.

Правильний розподіл харчування та калорійності на добу:

Обід - тридцять п'ять відсотків калорійності.

Сніданок - двадцять п'ять відсотків калорійності.

Другий сніданок - п'ятнадцять відсотків.

Вечеря - двадцять п'ять відсотків.

Щоб домогтися повної раціональності харчування, необхідно виключити деякі звичні продукти зі свого способу життя:

  1. Жир кулінарний.
  2. Маргарин.
  3. Яйця в смаженому вигляді.
  4. Сири жирні.
  5. Солоні сири.
  6. Тістечка.
  7. Оцет.
  8. Какао.
  9. Газовані напої
  10. Хрін.
  11. Сало.
  12. Пиво.
  13. Коньяк.
  14. Горілка.
  15. Лікер.
  16. Шампанське.
  17. Вино.
  18. Квашені овочі.
  19. Мариновані овочі.
  20. Консерви рибні.
  21. Щавель.
  22. Гуска.
  23. Тушонка.
  24. Слойки.
  25. Здоба.
  26. Хліб свіжий.
  27. Риба копчена.
  28. Риба солона.
  29. Грибні бульйони.
  30. Гірчиця.

Відгуки жінок:

Катерина: Багато чого не дозволяється! Не прочитали б статтю - їли би все, що хотіли. Тепер доводиться замислюватися, перш ніж вживати. Теж це не дуже добре. Багато всяких «страхів» з'явилося.

Юлія: Не сказано про значення раціонального харчування. Я додам. Вважаю таку інформацію дуже потрібною. Завдяки раціональному харчуванню людина рідше хворіє, отримує більше задоволення від життя, і від харчування.

Ніка: Мені подобається, що згадали про харчовому різноманітності. Пам'ятаю, як сестричка, в дієтичних цілях, їла щоранку тільки гречку і нічого крім гречки. Не знаю, як вона втомилася від неї. Я б так не змогла. Навіть заради «фігурного» краси.

Варвара: Потрібно виховувати в собі вольову силу. Тоді можна досягти дуже багато. Навіть того, що буде здаватися зовсім неможливим.

Айна: Легше - написати. Зробити складніше. Не по собі суджу, а по більшості людей. Ну, скажімо так, я не ідеал. Але я б ніколи не стала говорити про те, в чому не впевнена, чи про те, чого не пробувала жодного разу.

Кароліна: Ви ж не знаєте, хто тут пробував. Навіщо наговорювати на людей? Вам потрібно, мені здається, «підлікувати» самооценочку, а то це все може погано скінчитися.

Ірина: А мені казали, що мармелад не калорійний зовсім. Я так засмутилася тепер. Люблю цей продукт. Привчив мене чоловік до мармеладику. Тепер складно «відучуватися». І сам «підсів». Раніше був звиклий до насіння. Зараз «ганяється» за солоденьким.

Схожі теми:

Новости