Принципи і організація здорового харчування. Раціон.

Организация здорового питания.

Від того, яке у вас харчування, залежить не лише ваше самопочуття на даний момент, але і те, як довго ви проживете, в загальному. Правильне харчування - це харчування на все життя, так що якщо хочете вберегти своїх дітей від багатьох проблем зі здоров'ям. З самого раннього дитинства привчайте їх до культури правильного харчування, щоб у майбутньому не було проблемою дотримання такого раціону харчування.

Однак що таке правильне харчування знають не всі. Ми розповімо вам про те, які принципи здорового харчування слід дотримуватися, якщо ви хочете дотримуватися правильного харчування.

Дуже важливо, щоб з вашого повсякденного раціону не виключався білок, інакше це може призвести до втрати м'язової маси. А в тому випадку, якщо у вас розвинеться білкова дистрофія серцевого м'яза, є ризик раптової смерті чи серцевої аритмії. Менш небезпечними для здоров'я ознаками білкової недостатності є випадання волосся, поява атонічного запору, сухість шкіри, самим оптимальним кількістю цього компонента, який повинен надходити в наш організм - це приблизно один грам білка на кілограм тіла людини. Для дорослої людини це кількість білка можна спожити, якщо з'їсти приблизно сто п'ятдесят грамів м'яса, сто грамів рибки і сто грамів нежирного сиру за добу.

Хоча при цьому, знову ж таки якщо білка буде надходити в організм недостатньо, може виникнути полинутриентная недостатність. Це може з'явитися тоді, коли є недолік в тисячу кілокалорій. І хоча це сприяє схудненню на один кілограм на тиждень, явище це досить небезпечне і надмірне.

Ті дієтичні низькокалорійні методики, в основі яких лежить маленьке кількість їжі, споживаної за добу, звичайно в першу чергу призведуть до зниження маси тіла. Проте далі, з причини того, що буде розвиватися полинутриентный дефіцит, у вас з'явиться втома, депресія. А саме ці дві ознаки в першу чергу призводять до виникнення великого апетиту. Тіло не зможе витримати таку дієту і зривається, ми починаємо безконтрольно поглинати будь-яку їжу, а це в свою чергу призводить до набрання скинутої ваги з великими бонусами. Чи є сенс у такій дієті?

Особливо важливе місце в житті людини має режим раціону харчування. Якщо організувати його правильно, то при дотриманні будь низькокалорійної дієти у вас не повинно виникати почуття голоду.

Якщо мова йде про дитину до двох років, то в його раціоні необхідно присутність цільного молока або інших молочних продуктів в обсягах більших, ніж це необхідно дорослій людині. А з протягом часу і з дорослішанням дитини на його харчування починають поширюватися все більше правил з дотримання правильного раціону дорослої людини.

Обов'язково орієнтуйтеся на вікові особливості дитини, складаючи його добовий живильний раціон. Дитині повинно надходити приблизно шістдесят п'ять відсотків тваринного білка від добової норми дітей віком до шести років, а старше шести до шістдесяти відсотків. Рослинні і тваринні жири повинні бути присутніми в його раціоні у розмірі двадцяти і вісімдесяти відсотків відповідно. Складні вуглеводи повинні в чотири рази перевищувати кількість простих. Що стосується пропорцій білків, жирів і вуглеводів, то тут перевага надається співвідношення один до одного і до чотирьох відповідно. У молодших школярів це співвідношення є один до одного і до шести.

Якщо в раціоні людини присутня велика кількість кондитерських і макаронних виробів, цукру, хлібобулочних і борошняних виробів, то в організм надходить дуже багато вуглеводів, які осідають в нашому організмі у вигляді жирів. А ще велика кількість споживаних продуктів такого плану веде до досить неприємного явища - утворення карієсу на зубах.

Досить часто у дітей не тільки з неблагополучною, але й нормальної середовища розвивається таке явище, як нестача вітамінів і корисних речовин в організмі, особливо чітко це можна бачити, якщо настає період кінця зими-початку весни. Тут очевидно, що потрібно вводити в раціон дитини додаткові вітамінні речовини, корисні вітамінні комплекси. Якщо такого втручання не дотримується в домашніх умовах, то в організаціях харчування має існувати це явище, особливо, що стосується дитячих їдалень у школах та садках.

Лікувальний раціон - це суть дієтичного харчування, дієтотерапії. Такий раціон повинен відповідати таким вимогам - правильна оцінка характеру захворювання, урахування віку хворого, визначення патогенетичної особливості розвитку захворювання, визначення особливості порушеного обміну речовин, визначення рівня фізичного розвитку пацієнта, встановлення стадії захворювання і його нозологічної форми, визначення ускладнень і наявності патологій.

Завдяки дотриманню збалансованого харчування, ви зможете задовольнити пластичні та енергетичні потреби свого організму, тобто в організм буде надходити саме те потрібну кількість корисних речовин, які зможуть забезпечити його енерговитрати (при цьому енерговитрати набагато сильніше підвищуються, коли організм знаходиться в патологічному стані, тому що збільшується основний обмін). Найкраще співвідношення таких речовин - це споживання на добу жиру до тридцяти, тридцяти п'яти відсотка, білка від тринадцяти до сімнадцяти, а вуглеводів - п'ятдесят, п'ятдесят п'ять відсотків.

Ні в якому разі не можна виключати зі свого раціону повністю один з цих елементів, адже це може призвести до порушення функціонування всього організму. Причому досить важливо, щоб ці речовини вживалися саме в наведених пропорціях тому, що інакше це може призвести до незворотних процесів в організмі, які в нерідких випадках призводять і до смерті.

Схожі теми:

Новости